Retail: Mauri Global Beauty Concept Store in Lugano - TM Italia
Discover TM Italia

Contract

Retail: Mauri Global Beauty Concept Store in Lugano

An innovative concept of retail in a historic building in the centre of Lugano. Three floors dedicated to the wellness and body care, combining a beauty centre, ladies’ hairdresser, men’s salon, sales area and café-restaurant area.

 

The Ruadelpapavero project combines five traditionally independent sectors in a single space, creating a multifunctional space in which each environment has its own specific techniques, its own identity and yet, at the same time, a harmonious balance with the overall design project.

All the interiors were created by TM Italia, which was able to adapt and customise the technical solutions for each single environment, creating quality furnishings for all three floors of the concept store with meticulous attention to detail.

Coffeehouse

The coffehouse is accessed directly from the large windows under the portico. TM Italia built the whole counter cabinet, featuring matt white lacquered wood relief panelling and plate glass display units.

The large cylindrical column at the entrance has been fitted with four custom-made trapezoidal niches equipped with concealed integrated LED lighting. The outer frame has a matt white lacquered finish and the shelving is made of transparent tempered glass.

All the cladding, cavity walls, plant rooms and doors are custom-made by TM Italy.

 

Reception

The customer reception counter is located next to the coffeehouse: it is an island consisting of intersecting sections: a concept T45 Evo transversal base made of eco-cement, fitted with storage compartments with side access and push-and-pull openings; a large suspended Corian central section a third section made out of metal that acts as a base.

The interior of the counter is fitted with drawers and storage compartments, which integrate all the electrical and telephone connections.

The composition also includes a concept T45 cabinet with wheels in a matt white lacquered finish.

 

Boutique

The reception is situated in the display area dedicated to carefully selected personal care products from different sectors of the industry.

The area can also be seen from the outside through the large windows under the portico and acts as a visual display. All the display units were built for this area:

  • 3 hexagonal cabinets with three levels of drawers suspended on a steel frame and finished in eco-cement, lacquered anthracite and lacquered white. It has a glass top which allows products on the first shelf to be displayed and access is through folding-doors;
  • 10 squared-based cabinets with metal frames complete with drawers, open shelving or plexiglass display cases;
  • 6 cubes finished in lacquered anthracite, suspended inside the display cabinet using metal hooks hung from the ceiling.

The large structural column next to the reception counter has three suspended shelves in lacquered matt dark anthracite with integrated LED lighting diffused through plexiglass covers. The whole base of the display cabinet and all the seals are custom-made by TM Italia.

The fittings also include large full-height doors made of metal tubing mounted on tracks in the display cabinet.

The boutique area houses all the vertical walls that provide a visual link to the mezzanine floor above:

  • two large custom pattern laser engraved metal surfaces;
  • a large tubular and wire mesh structure with backlit glass and white lacquered niches for displaying products.

Both structures are full-height and are integrated with the mezzanine’s structure of exposed beams.

 

Barber shop

The barber area is located under the mezzanine, next to the reception.

The technical fittings the length of the wall with the 4 salon chairs consists of furnishings that house the functional elements (sinks, cabinets and drawers), sliding mirrors that provide access to the technical spaces, display cabinets with integrated LED lighting. The structures are finished in lacquered matt anthracite and the internal divisions are made of glass.

There are three embedded vertical niches in the back wall which are made using white lacquered frames, internal glass shelving, mirrored back and integrated lighting. There is a large square niche in the same wall that acts as a waiting bench and is made using the same technical characteristics.

The fittings include cladding, custom panelling and technical service furnishings.

 

Hairdresser

The ladies’ hairdresser is located on the mezzanine floor above the barber shop and has 5 hair cutting/styling salon chairs and 5 hair washing salon chairs.

Each cutting chair area is fitted with a large, backlit mirror with LEDs embedded inside the wooden frame.

The light is diffused both sideways, along the thickness of the wooden frame, and frontally, through special etchings on each mirror.

The structure also houses transformers, connections and all the components necessary for the job.

There is welded metal frame furniture in front of the mirrors and a frosted glass top fitted with hooks for hanging the tools of the trade.

The washing area is fitted with custom built-in corner cupboards and consists of columns, base and wall units.

The stylistic reference is based on concept D90, with matt white laminate finishes on all doors. They all have glass shelving inside.

Between the base and wall units are large work niches in black laminate (particularly resistant to chemicals used for dyes) with holes for direct access to the linen baskets contained in the base units.

 

Manicure

Located on the mezzanine floor above the coffeehouse, it is fitted with 4 chairs and a technical area.

The chairs are arranged symmetrically around a black laminate worktable with freestanding cantilever mirrors on the worktop. The technical area consists of a laminate worktable fitted with functional drawers, shelving, a suction system and a mirror.

Among the various links in the mezzanine area, the fittings include custom technical furnishings around the columns, base units for displaying products, metal wall structures with white lacquered and glass niches, as well as custom panelling and cladding.

 

Wellness

The basement houses offices, technical premises, the four wellness centre rooms, a lounge with manicure area and the rest rooms.

The lounge is fitted with a large, full-height, angular display wall built with a tubular metal structure, lacquered gloss white with light grey lacquered shelves. The entire back wall is made of backlit frosted laminated glass. An island with three drawers and bridge-like tops provides two areas for manicures. The drawers are based on concept T45. The whole island is lacquered matt white.

The lounge fittings include a movable circular padded and upholstered unit with two seats which also house compartments for displaying products.

The operating rooms in the wellness area are fitted with massage beds, suspended sink base units (concept T45), mirrors, vertical wall-mounted units with open glass shelving or D90 push-and-pull doors. All the furnishings are made of light grey laminate. Two of the rooms also have showers. The fittings include glass shelving in the architectural niches, custom cladding and panelling, wooden doors with retractable opening mechanisms and clear class doors.

The common rest room areas are fitted with mirrors, suspended sink units and base units.

 

TM Italia has reserved you an exclusive space where you can find catalogues, design guides, product sheets on solutions and materials and unpublished image galleries.

Register now to our reserved area and discover all the exclusive materials related to this project
Read more Read more